УЛАГАЊЕ У МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА - РАЗВОЈНА ШАНСА ПАЛИЛУЛЕ
20.04.2012
У Медија центру Ниш, Градска општина Палилула са партнерским организацијама: Грађевински кластер „Опека брик“, Град Ниш-Управа за  планирање и изградњу и ЕКОПОЛИС- Медијска еколошка мрежа Србије, представила је јавности пројекат “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у  зградарству“, који је овој општини одобрен у оквиру ТРЕЋЕГ отвореног позива, ЛЕДИБ Програма (Local Economic Development Balkans). О пројектним активностима су говорили: проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, Жарко Симовић, координатор ЛЕДИБ програма, Љубиша Јаковљевић, менаџер пројекта и Драган Видојковић, менаџер Медијске еколошке мреже ЕКОполис.

Пројекат је вредан 1.800.000 динара и усмерен је на развој и унапређење конкурентности малих и средњих предузећа на пољу енергетске ефикасности у зградарству. То је битно за нашу општину, рекао је Игор Новаковић председник општине, јер је грађевински сектор врло динамичан у региону нарочито у општини Палилула. Овај пројекат по мишљењу Новакаовића треба да повећа енергетску ефикасност, односно да смањи трошкове у погледу губитака енергије. Директни корисници нашег пројекта, каже Новаковић биће пројектанске компаније, грађевинске компаније, произвођачи и дистрибутери грађевинског материјала, експерти из области енергетске ефикасности. Општи циљ је допринос стварању и развоју повољног пословног окуржења у сектору енергетске ефикасности односно у сектору малих и средњих предузећа а специфични циљеви су побољшање енергетске ефикасности у стамбеним и пословним објектима Нишавског округа. Очекујемо да се по завршетку пројекта повећа конкурентност у сектору МСПП, да постану ефикаснија и лакше пронађу своје место на тржишту.

Други пут за редом Градска општина Палилула има најбоље оцењен пројекат од свих општина које подржава ЛЕДИБ у Нишавском округу- истакао је у сусрету са новинарима Жарко Симовић, координатор ЛЕДИБ програма. Сарадња општине Палилула и ЛЕДИБ-а је започела оснивањем Центра за предузетништво. Сви пројекти који су рађени након тога, били су нека врста надоградње пројекту који смо реализовали 2009. године. Овај пројекат је такође из привреде и он има за циљ да помаже област грађевинарства пре свега зградарства. Пројекат се бави повећањем конкурентности малих и средњих предузећа у области енергетске ефикасности. То је сада јако популарна тема у Европи и свету. Осим реализације више обука и едукација, намењеним власницима малих и средњих предузећа, Градска општина Палилула ће учествовати и у формирању незавнисног тела које ће се звати Савет за енергетску ефикасност. Надам се, истакао је Симовић, да ћемо имати одличне резултате као и у свим пројектима које смо до сада реализовали са општином Палилула.

Овим поводом, партнерска организација ЕКОПОЛИС је објавила и наградни конкурс за најбољи медијски прилог (у категорији ученика и студената) на тему: „Баријере и енергетска ефикасност у зградарству“. О условима конкурса, који је расписан до 30.априла, заинтересовани могу сазнати на порталу општине.У оквиру бројних пројектних активности предвиђено је и студијско путовање на Сајам „Green building“ у Италији. По речима менаџера пројекта Љубише Јаковљевића, 10 привредника из области енергетске ефикасности, са пројектним тимом и експертима општинске Управе, отпутоваће почетком маја месеца у Верону. ЛЕДИБ програм, Краљевине Данске, у складу са билатералним споразумом Данске и Српске Владе као и Стратегијом за смањење сиромаштва Србије, усмерен је ка подршци локалном економском развоју Балкана. Основни циљ трећег пројектног позива био је подршкa локалним самоуправама Нишавског округа у њиховим напорима да побољшају стопу локалног економског развоја. Очигледно да је Градска општина Палилула и ако спаде у ред најсиромашнијих општина у Републици по висини примања становника и животног стандарда, препознала свој развојни пут који води до нових радних места.